2I7A5517

Baby Race 2022

22. oktoobril toimunud Baby Race 2022 oli kavas 6 jooksu. Võistluspäeva õnnistati ilusa sügispäikesega, rada oli niiske. Kõikides jooksudes oli raja distants 2100m.

Esimesena asusid starti 2-aastased hobused, kes ei kvalifitseerinud Baby Race’ile. Kahjuks oli stardis vaid kaks hobust – Chin Chin (FI) ja Gudmund Haugstad (N), kes võitsid jooksu ajaga 2:45.2/23.9 ning M.P. Printsessa (EST) sõitjaga Märt Pello (EST), kes finisheerusid ajaga 2:57.9/24.7.

Järgmisena startisid 3-aastased hobused. Parima ajaga 2:53.7/22.7 lõpetasid Jevgeni Ivanov (EST) ja Global Deadline (S). Teisel kohal lõpetasid Hulakan Fighter (FI) ja Tatjana Zubenok (EST) ajaga 2:55.8/23.7, kolmandal Mimino (N) ja Märt Pello (EST) ajaga 2:55.8/23.7. Esikolmiku järjekord püsis terve jooksu vältel sama – Global Deadline vedas jooksu. Viimases kurvis tõusis Pello teise rattasse ning proovis finishi sirgel Zubenokist mööduda, kuid Zubenoki hobune ületas õige pisut varem finishiliini.

Kolmas jooks oli avatud Eesti registris olevatele hobustele. Peale esimest kurvi rajal läksid juhtima Jevgeni Ivanov ja talle kuuluv 4-aastane ruun Grom, kes hoidsid oma liidripositsiooni kuni jooksu lõpuni. Esikoht saavutati ajaga 2:46.0/19.0. Tugeval teisel positsioonil püsisid Tatjana Zubenok ja 10-aastane ruun I Love Tooma, kes ületasid finishiliini ajaga 2:46.7/19.4. Kolmandale kohale platseerusid Natalia Abdalla (EST) ja 8-aastane ruun Perfume ajaga 2:47.7/19.9.

Vanematele hobustele toimus kaks jooksu – kõige pealt startis B grupp, mida juhtisid Soome võistleja Miia Salminen ja 8-aastane täkk Ypäjä Louvre (FI). Võistluspaar lõpetas jooksu ajaga 2:34.8/18.0. Neile järgnesid Tomi Kitunen (FI) ja Contessa Classico (FI), kes peale esimest rajakurvi oma positsiooni kindlustasid. Kolmanda koha üle käis tihe rebimine – peaaegu, et samal ajal ületasid finishiliini neli hobust. Marko Majaniemi (FI) sai siiski 3. koha tulemuse kirja ajaga 2:45.1/18.6 hobusega Hulakan Doris Dary (FI).

Vanemate hobuste A grupis oli taaskord võidukas Miia Salminen, seekord hobusega Zumuman (7-aastane ruun), ajaga 2:38.8/15.6. Salminen läks ka selles jooksus koheselt juhtima – vahepeal küll kaotades liidripositsiooni, kuid ta võitis selle viimasel ringil tagasi. Teise koha saavutasid Juha-Pekka Kavander (FI) ja 13-aastane ruun Amour Avenger (FI) ajaga 2:39.6, kellest 0.1 sekundit hiljem finisheerusid Jelena Fironova (EST) ja 6-aastane ruun Magistras.

Viimases jooksus võtsid omavahel mõõtu 2-aastased hobused Baby Race 2022 arvestuses. Kohe peale seda, kui stardiauto eest ära kiirendas, võtsid liidripositsiooni Niina Haugstad (EST) ja Julie Sensation (EST), kes hoidsid esimesel ringil teisel positsioonil olnud Jevgeni Ivanovi ja J.J. Eastermiracle (S) ees võrdlemisi pikka vahemaad. Õhus püsis pinge siiski viimase sirgeni, kus Ivanov üritas Haugstadist mööduda, kuid pidi siiski 0.2 sekundiga võitjale alla vanduma. Niisiis tunnistati suurepärase sooritusega Baby Race 2022 võitjaks ajaga 2:43.6/17.9 Niina Haugstad ja Julie Sensation. Paar püstitas ühtlasi ka uue rajarekordi Tallinna Hipodroomil 2-aastaste märade hulgas ning lisaks sellele võitsid nad ka Baby Race 2022 eeljooksu. Ivanov ja J.J. Eastermiracle saavutasid teise koha ajaga 2:43.8, neile järgnesid Oleksandr Movchanets (UKR) ja Jason The Late (S) ajaga 2:43.9.

Niina kommenteeris oma võitu järgnevalt: „Mitmel aastal oli olukord, kus olin samuti favoriit, kuid jäin teisele kohale. Täna Hipodroomile tulles mõtlesin, et olen kas esimene või viimane. Tundsin, et pean hobust pisut tagasi hoidma, eriti kurvides. Sisetunne ütles mulle, et finishi sirgel tuleb keegi minu kõrvale – ja tuligi. Mul oli veel natuke jõudu, samuti ka hobusel, niisiis läksime uuesti juhtima.“ Tegemist on perekond Haugstadi enda kasvatatud hobusega – „Hobuste aretamisega alustas minu abikaasa Gudmund Norras, umbes 9 aastat tagasi tuli ta Eestisse.“ Niina sõnul on sellel aastal plaanis veel osaleda Eesti registri finaalis, järgmisel aastal sooviks ta osaleda Kriteeriumil.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email