Derby 2024 stardilist (1200 x 630 px)

Derby 2024 – kes on stardinumbrite taga?

Juba sellel laupäeval kell 15:30 saab kaasa elada kümnele 4-aastasele hobusele Derby 2024 raames. Derby on aasta üks oodatumaid sündmuseid traavisportlastele, sest auhinnafond on kopsakas ning jooksu võiduga kaasneb igavene au ja kuulsus. Võistlejatel on ettevalmistused juba ammu tehtud, nüüd tuleb anda endast parim.

Derby 2024 võitja selgitatakse välja 2640 meetri pikkusel distantsil, mis on pisut pikem tavapärasest (2140m) distantsist – see paneb proovile nii mõnegi hobuse ja sõitja. Jooksule lisab põnevust ka see, et hobuste treenerid said ise stardinumbrid valida vastavalt poolfinaali tulemustele (võitja sai valida esimesena, teise koha saavutanud järgmisena jne) – ka stardinumber võib jooksu tulemuses mingil määral rolli mängida, kuid ei pruugi.

Aga kes on stardinumbrite taga? Kohe tutvustame!

NUMBER 1 – J J ICE CREAM S J (S.J.’s Caviar – I Scraem Ice Cream – Revenue), mära

Mära omanik ja kasvataja on J.J. Stable OÜ (Eesti) ehk Jelena Fironova ning Jevgeni Ivanov. Tegemist on väga edukate kasvatajatega, kelle hobused võistlevad rahvusvahelisel tasemel.

Hobuse treener Jevgeni Ivanov pikka tutvustamist ei vaja – ta on üle kümne aasta järjest saanud “Parima treeneri” tiitli omanikuks tänu suurepärastele võistlustulemustele tema treenitud hobuste poolt.

Derby-l stardib hobusega Norrast pärit sõitja Kenneth Danielsen. Tegemist on väga tugeva sõitjaga, kes on osalenud mitmetel suurvõistlustel Soomes, kus võitis 2022. aastal Derby.

J J ICE CREAM S J puhul on tegemist veel vähese võistluskogemusega, kuid juba häid tulemusi näidanud hobusega. Ta oli Fironova juhtimisel võidukas Derby I poolfinaalis, kus ta sai keerulistes ilmastikuoludes 2640m distantsil kirja aja 3:31.4/20.1.

NUMBER 2 – J.J. SNOWSTORM (Victor Gio – Ocean Topkip* – Eilean Donon), mära

Järjekordne J.J. Stable OÜ (Eesti) poolt kasvatatud mära, kelle omanik on Jelena Fironova. Hobuse treener on Jevgeni Ivanov.

Derby-l stardib temaga Fironova isiklikult. Ka tema on väga edukas sõitja, kes on läbi aastate saavutanud mitmeid võite ja esikolmiku kohti. Eelmisel aastal saavutas ta “Parima sõitja” arvestuses II koha Ivanovi järel.

J.J. SNOWSTORM pakub tugevat konkurentsi teistele võistlejatele – eelmisel aastal võitis ta nii Kriteeriumi eeljooksu kui ka finaali. Tema nimel on ka Tuula hipodroomi üldine ja 3-aastaste märade rajarekord 2640m distantsilt – 3:21.5/16.3. Sellel aastal on ta startinud küll vaid kahel korral, kuid oli võidukas Derby II poolfinaalis.

NUMBER 3 – MISTERIS (n Ingo Sånna – Misty May – Tony Oaks), ruun

MISTERIS on pärit Leedust (kasvataja R. Lepeskos ükyje) – tema omanik, treener ja sõitja Derby finaalis on samuti Leedust pärit Rytis Lepeška. Ta on sellel hooajal osalenud peaaegu kõikidel traavivõistlustel Eestis, on saavutanud ühe võidu ja mitmeid muid häid tulemusi sama hobusega.

MISTERIS ja Lepeška saavutasid Derby II poolfinaalis 2. koha.

NUMBER 4 – KRYSTAL CASS (Always Allrung-Dora Cass-Redy Cash), täkk

KRYSTAL CASS on samuti pärit Leedust. Tema kasvataja on Aruno Ciceno ükyje ja omanik Arunas Cicenas. Praegu elab hobune Eestis, kus teda treenib Aimur Mets. Mets on pikaajalise kogemusega treener, kelle valvsa pilgu all on treeningus hulganisti erinevas vanuses traavihobuseid.

2024. aasta hooaja vältel on ta osalenud viiel traavivõistlusel Eestis, kus on esikolmikust välja jäänud vaid ühel korral. Derby I poolfinaalis saavutas ta vilis Vilis Tsizevski juhtimisel 2. koha.

NUMBER 5 – BEN LIVIN (Hard Livin – Orlandia Vici – Orlando Vici), täkk

BEN LIVIN-i kasvataja on Bengt Nilsson (Rootsi) ja omanik Seboda OÜ, mida veavad Natalia ja Mahmoud Abdalla. Seboda OÜ on üks vähestest traavlite kasvatajatest Eestis.

Kui muidu võistleb hobusega Mahmoud, siis Derby finaalis stardib temaga hoopis Natalia Abdalla, kes on ka hobuse treener. I poolfinaalis saavutas võistluspaar IV koha.

Täku nimele kuulub Tuula hipodroomi rajarekord 3:25.3/17.8 2640m distantsilt üldises ja 3-aastaste täkkude/ruunade arvestuses.

NUMBER 6 – SUSSEX ROYALTY (R.C.Royalty – Mrs Markle Hanover – Explosive Matter), ruun

SUSSEX ROYALTY kasvataja ja omanik on Raine Iivonen (Soome). Eestis on hobuse treener Aimur Mets.

Derby finaalis stardib hobusega Soome sportlane Miia Salminen, keda võib tihti Eesti traavivõistlustel kärus näha. Soomes tegutseb ta praegu traavikooli juhataja ja treenerina.

Eelmine hooaeg jäi hobusele vigastuse tõttu lühikeseks, kuid sellegi poolest saavutas ta väga häid tulemusi – 2023. aastal oli ta kiireim 3-aastane täkkude/ruunade arvestuses. Ka käesoleval hooajal pole ta palju võistelnud – esimese stardi tegi ta alles juuli kuus Hipodroomi Perepäeval.

NUMBER 7 – DIEGO BOB (Tobin Kronos-Diamanti Bob-Credit Winner), täkk

DIEGO BOB on kolmas hobune finaalis, kelle treener (ja omanik) on Jevgeni Ivanov – tema juhtimisel minnakse ka Derby võitu püüdma. Täku kasvataja on Robert Stejdahl (Rootsi).

Kogu hooaja vältel on hobune esikolmikust välja jäänud vaid kahel korral, samas on tal ka kaks võitu.

NUMBER 8 – NORD STAR (Staro United – Nova Lavec* – Love You), ruun

NORD STAR on kasvatatud Eestis Aili Ruuli ja Tatjana Martinsone poolt. Igapäevaselt treenib hobust Martinsone. Derby finaalis sõidab temaga Juha-Pekka Kavander, kellel oli 2022. aastal väga edukas hooaeg Eestis, kuid nüüd võistleb ta siin pigem harva.

Hobune alustas oma võistlushooaega mai lõpus Leedus, Eestis on ta võistelnud kolmel korral.

NUMBER 9 – KNIGHT DREAM CASS (Nice Dream – Citation Castelets MT – Opium), täkk

KNIGHT DREAM CASS on teine Aruno Ciceno ükyje (Leedu) poolt kasvatatud ja Aimur Metsa juures treeningus olev hobune, kes Derby finaali pääses. Hobuse omanik on Arunas Cicenas.

Täkul on Leedust võrdlemisi pikk võistlushooaeg juba selja taga – Metsa käe all alustas ta Eestis võistlemist juunis ning on siin näidanud võrdlemisi ühtlaseid kilomeetri aegu keskmise pikkusega distantsidel. Treeneri juhtimisel saavutas ta Derby II poolfinaalis 3. koha ning koos starditakse ka finaali arvestuses.

NUMBER 10 – STONEISLE BARRETT (Scarlet Knight – Catch the Star – Broadway Hall), täkk

Last, but not least – Soomes Kivisaaren Oriasema Oy poolt kasvatatud STONEISLE BARRETT kuulub Läti sportlasele Maris Ezmalisele, kes on ühtlasi ka hobuse treener.

Alates juunist on hobune võistlustel startinud Leedu sportlase Egidijus Gudonise juhtimisel ning on saavutanud kaks 3. kohta, millest ühe Derby I poolfinaalis.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email