Jevgeni

Avatud uste päev ja hooaja avavõistlus

Esimest korda avasime uuel Hipodroomil talliuksed ka külastajatele. Inimesed said osaleda erinevates traavisporti ja traavihobuseid tutvustavates töötubades. Suurimad tänud: Inge Värav, Jevgeni Ivanov, Märt Pello ja Aili Ruul informatiivsete loengute läbi viimise ja toredate lugude jutustamise eest!

Peale talli ekskursiooni said külastajad hinge tõmmata ning sportlased hakata hooaja esimeseks võistluseks valmistuma. Kuues jooksus oli stardis esialgse 29 asemel 27 hobust, jooksude distantsid olid 2140m. Kõik jooksud toimusid autostardist. Oli väga rõõmustav näha ka Läti ja Leedu võistlejaid ning muidugi VIP-külalisi John Bootsmani (Holland), Johan Arnengit (Rootsi) ja Pelle Hallertit (Rootsi). Hooaja algusele omaselt oli võistlejate vorm pisut tagasihoidlik, kuid taas regulaarselt võisteldes saavutatakse kindlasti vähemalt sama hea tase, kui eelmisel aastal.

Järgmised traavivõistlused toimuvad juba 18. mail, mil kõikide jooksude distants on 1640m, seega tuleb tõsine sprindi-päev. Stardivad 3-ja 4-aastased ning vanemad hobused (Hipodroomi Karika II etapi ja B grupi arvestuses). Eraldi jooks on ka Eesti registris olevatele hobustele.

Esimesena asusid võistlustulle 3-aastased hobused. Eelmisel aastal 2-aastastena oli konkurents vägagi tihe ning tundub, et sama on ka käesoleval aastal kolmestena. Suurepärast minekut näitasid Baby Race 2023 võitjad Mahmoud Abdalla (EST) ja Rescator, kes teistega distantsi hoidsid ning said kirja aja 2:44.3/16.8. Rescator on kasvatatud Eestis Seboda OÜ ehk perekond Abdallade poolt, hobuse treener on Natalia Abdalla.

Teise koha saavutasid Aimur Mets (EST) ja BWT Joalin ajaga 2:48.1/18.6 – neile kuulub Baby Race 2023 auväärt II koht. Kolmandaks platseerusid Veronika Mets (EST) Ja Stoneisle Wilbur ajaga 2:54.9/21.7.

Teises jooksus startisid vanemad hobused B grupi arvestuses. Seekord olid võidukad Leedu sportlane Egidijus Gudonis ja 7-aastane täkk Maibah, kes said kirja aja 2:51.8/20.3. Maibahi kasvataja on Ann Berit Sagedal (Norra), omanik ja treener E. Gudonis.

Mõni sekund hiljem ületas finishijoone 7-aastane täkk Piacere Mahmoud Abdalla juhtimisel – aeg 2:54.1/21.4. Kolmandaks platseerusid 7-aastane ruun Janecky ja Jaanus Mikk (EST) ajaga 2:55.7/22.1.

Kolmandas jooksus asusid starti meie VIP-külalised John Bootsman (Holland), Johan Arneng (Rootsi) ja Pelle Hallert (Rootsi) ning Jaanus Mikk. Hobused loositi sõitjatele ning esimene kokkupuude oligi neil soojenduses, seega olid kõikidel võrdsed võiduvõimalused. Enesekindlalt vedasid jooksu I Love Tooma koos Arnengiga, eelviimasel sirgel üritasid Yom Kippur ja Bootsman liidrikohta võtta, kuid tulutult.

Viimasel sirgel õnnestus juhtiv positsioon haarata hoopis Mikul ja 8-aastasel ruunal Cosmos Playboy‘l, kes ka esimesena finishijoone ületasid – tulemuseks 2:52.1/20.4. Hobuse aretajad on Kimmo Lankinen & Riski Kimmo & Kyösti (Soome), omanikud Elina Viktorova & Marina Mikkelsaar (Eesti), kes on ühtlasi ka hobuse treener.

Teise koha saavutasid Johan Arneng ja 12-aastane ruun I Love Tooma ajaga 2:52.4/20.6 ning kolmandaks võitlesid ennast Pelle Hallert ja 7-aastane ruun Moonlight Master ajaga 2:52.8/20.7. John Bootsman ning 11-aastane täkk Yom Kippur lõpetasid jooksu ajaga 2:55.0/21.9.

Neljandas jooksus startisid 4-aastased hobused. Taaskord läks esikoht Leetu, seekord oli võidukas Dainius Perednikas ja Larrigan ajaga 2:50.1/19.5. Ruuna kasvatajad on Thiam Aaltonen Anne-Sophie & Klaeson W (Rootsi), omanik Dainius Perednikas ja treener Jevgenia Prassolova (EST).

Teise koha väärilise etteaste tegid Jevgenia Prassolova ja mära Freja ajaga 2:51.2/20.0. Kolmas koht läks samuti Leedu võistlejale – Egidijus Gudonisele ning täkule Misteris, aeg 2:53.5/21.1.

Taaskord alustas ka traditsiooniline Hipodroomi Karikas, mis on avatud vanematele hobustele (A grupi arvestuses). Hipodroomi Karikal on 8 etappi + finaal, mis toimub 7. septembril.

Ootuspäraselt läksid jooksu vedama favoriidid Jevgeni Ivanov (EST) ja 5-aastane mära Global Deadline, kes suutsid oma positsiooni hoida kuni lõpuni – tulemuseks esimene koht ajaga 2:43.2/16.3. Mära kasvataja on Global Farm AB (Rootsi), omanik JJ Stable AB (Rootsi) ning treener Jevgeni Ivanov.

Teise koha saavutasid Egidijus Gudonis ja Eestis kasvatatud 5-aastane täkk Brave Sensation ajaga 2:44.0/16.6. Kolmandaks platseerusid Märt Pello ja 11-aastane ruun Actual Star ajaga 2:44.8/17.0.

Viimases ehk 6. jooksus startisid taaskord VIP-amatöörid John Bootsman (Holland), Johan Arneng (Rootsi), Pelle Hallert (Rootsi) ja Jaanus Mikk (Eesti).

Jooksu läksid koheselt vedama Pelle Hallert ja 9-aastane ruun Northernlight Genius, keda atakeerisid Johan Arneng ja Grom. Hallerti hobune küll pisut väsis enne finishit, kuid võistluspaaril õnnestus siiski tulemuseks esikoht saada ajaga 2:52.3/20.5. Northernlight Geniuse kasvataja on Ann Berit Sagedal (Norra), omanik Ulsans SK MTÜ ja treener Tatjana Zubenok.

Hallert ja 6-aastane ruun Grom pidid leppima teise kohaga ajaga 2:52.6/20.7, Mikk ja 5-aastane ruun Lepshij said kirja kolmanda koha ajaga 2:59.5/23.9. Bootsman kahjuks tulemust kirja ei saanud takistamata galopi tõttu.

Kõikide tulemustega saab tutvuda siin.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email