Karikas

Hipodroomi Karika finaal tõotab tulla põnev

Hipodroomi Karikas on mitmest etapist koosnev karikasari, mis on avatud kõige tugevamatele vanematele hobustele ehk A grupile. Vanemate hobuste grupid moodustatakse viimase 5 võistluse auhinnaraha järgi. Finaaljooks toimub kahes gitis: I giti pikkus on 1600m, II gitt 2100m. Sarnaselt teistele suurvõistlustele saavad võistlejad ise stardikohad valida, I gitis vastavalt karikasarja punktide paremusjärjestusele valib esimesena enim punkte kogunud hobuse sõitja jne; II gitis valib esimesena I giti võitja, järgmisena teise koha võitja jne. Finaali võidab see, kellel on kahe jooksu kokkuvõttes kiireim aeg.

Numbriga 1 stardib Hipodroomi Karika finaalis Fruit Costashorta, kellega sõidab Jaanus Mikk. Tegemist on 5-aastase märaga, kes on kasvatatud Rootsis Jan Engströmi poolt. Hobuse omanik ja treener on kindlasti kõigile tuttav Jevgeni Ivanov. Hobune on sellel hooajal teinud 15 starti, millest 8 Eestis – tema nimele kuulub 5x II kohta ning 3x III kohta, võitnud ta veel ei ole. Tegemist on heal tasemel hobusega, kes võib olla üks favoriitidest Hipodroomi Karika finaalis.

Numbriga 2 stardib 9-aastane ruun Ypäjä Louvre, kelle kasvataja on Hevosopisto OY (Soome) ja omanik Mari Kyllönen (Soome). Eestis treenib hobust Tatjana Zubenok. Hobune on sellel hooajal teinud 9 starti ja võitnud 2 jooksu – Hipodroomi Karika I ja VII etapid (2140m distantsidel km ajad vastavalt 18.7 ja 15.1), lisaks on ta mitmeid kordi olnud esikolmikus.

Numbriga 3 stardib J.J. Another Vinn, 8-aastane mära, kellega sõidab finaalis Jelena Fironova. Hobune on kasvatatud Rootsis Jan Svendseni ja Jevgeni Ivanovi poolt, omanikud on J. Ivanov ja J. Fironova, treeneriks samuti Ivanov. Hobune on Eestis teinud sellel hooajal 4 starti, need kõik on ta ka ära võitnud, sh Hipodroomi Karika III ja V (2140m distantsidel km ajad vastavalt 19.4 ja 16.1) ning VIII etapid (2640m distantsil km aeg 17.6).

Numbriga 4 stardib 4-aastane mära Global Deadline, kellega sõidab tema treener Jevgeni Ivanov. Hobuse omanik on JJ Stable AB (Rootsi), kasvataja Global Farm AB (Rootsi). Hobune on 2023. aastal Eestis teinud 6 starti, millest ära võitnud 5 – sh Derby eeljooksu ja finaali (2640m distantsil km ajad vastavalt 19.1 ja 20.1), Hipodroomi karika IV ja VI etapid.

Numbriga 5 stardib 10-aastane ruun Actual Star, kellega sõidab Norra võistleja Øyvind Hegdal. Hobuse omanik on Mary Kyllönen (Soome), kasvataja AB Svensk Reklamfinans (Rootsi). Hobune on sellel hooajal startinud 8. korral. Tema nimel on üks võit vanemate hobuste C grupi jooksust (1640m distantsil km aeg 15.2) ja kaks kolmandat kohta Hipodroomi Karika IV (2140m km aeg 17.4) ja VII etapilt (2140m km aeg 15.6).

Numbriga 6 stardib 6-aastane täkk Maibah, kes on kasvatatud Norras (Ann Berit Sagedal). Hobuse omanik, treener ja sõitja on leedukas Egidijus Gudonis, kes on samuti traavispordifännidele tuttav. Maibahi hooaja parimad tulemused on: Leedus vanemate hobuste A grupi 1800m distantsil 2x II koht (parim km aeg 17.46); Eestis Hipodroomi Karika III etapil 3. koht (2140m distantsil 19.5).

Numbriga 7 stardib 8-aastane ruun Northernlight Genius, kes on samuti kasvatatud Norras (Ann Berit Sagedal). Hobuse omanik on Ulsans SK MTÜ (Eesti) ja treener ning sõitja Tatjana Zubenok. Hobune on 2023 startinud vaid kolmel korral ja võitnud kaks jooksu – vanemate hobuste B grupi arvestused (2140m distantsil parim km aeg 18.5), Soomes saavutas ta amatöörsõitjate võistlusel koos Anton Punkkaga 4. koha (2120m distantsil km aeg 16.7).

Numbriga 8 stardib 6-aastane ruun Moonlight Master. Hobune on sündinud Soomes – tema kasvataja on Raili Mäki-Jaakkola, omanik Julia Tsizevskaja ning treener Vilis Tsizevski. Tavaliselt võistleb Tsizevski hobusega ise, kuid seekord stardib temaga Ukraina sõitja Valentyn Artyshevskyi. Hobune on käesoleval hooajal startinud 10. korral ja tema nimele kuulub kaks võitu – vanemate hobuste C grupi arvestusest (1640m distantsil km aeg 18.5( ja B grupi arvestusest (2140m distantsil 17.9). Moonlight Master oli ka võidukas Tallinna Hipodroomi viimasel võistlusel 03.12.2022, mil ta võitis Eerich Aadla nimelise auhinna (vanemad B grupp, km aeg 20.3).

Võistluse favoriitidena võiks välja tuua nii J.J. Another Vinn, Global Deadline kui ka Ypäjä Louvre.

Treener ja sõitja Tatjana Zubenok räägib lähemalt oma hobustest ja ootustest Hipodroomi Karika finaalis:

“Ypäjä Louvre oli juba eelmisel aastal väga hea ja võitis mõned jooksud. Sellel aastal muutsime tal sööta, treeningut, rautust ning hetkel sõidab temaga Märt Pello. Mul on hea meel, et hobune ja sõitja on leidnud kontakti, sest Ypäjä on ka sellel hooajal saavutanud väga häid tulemusi. Loodame, et ta suudab ka seekord meid üllatada.”

“Actual Star on tore hobune, võistlesin ise temaga mitmeid kordi ja võitsin ühe korra. Ta ei ole enam väga noor, kuid sellel hooajal on ta samuti mind üllatanud ning teinud häid tulemusi. Seekord sõidab temaga uus sõitja Norrast. Actual Star on võitleja ja üritab näidata ennast parimast küljest.”

“Northernlight Genius on ka hea hobune, kuid see grupp on tema jaoks raske ja ma võitu küll ei oota. Vahepeal tegelesime tema terviseprobleemidega, mis tal eelmisel aastal tekkisid, ja ta puhkas mõnda aega, kuid nüüd on jälle heas vormis. Sõidan finaalis temaga ise.”

“Meie vastased Ivanovi talli poolt on väga tugevad, aga hea meel on, et meie “bänd” saab juba näidata väikest konkurentsi Eesti parimale treenerile. Karika finaal saab olema väga huvitav.”

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email